Verschillende studies wijzen uit dat minder koolhydraten eten verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben. Zo kan het je helpen met afvallen, kan het helpen om diabetes onder controle te krijgen en ga je je er fitter en energieker van voelen.
In deze blogs beschrijven we x tips om jou te helpen met minder koolhydraten eten. Overigens is natuurlijk de eerste stap: inzichtelijk krijgen hoeveel koolhydraten je per dag nodig hebt. Daarna kun je daar eventueel mee aan de slag.
Frisdranken en vruchtensapjes: mijd ze
Frisdranken zoals cola en sinas zijn koolhydraat bommen. Één glas frisdrank van 250 ml kan makkelijk 26 gram suiker bevatten (omgerekend 7 suikerklontjes), en dat maakt het terugdringen van je koolhydraatinname een lastige opgave. Laat frisdrank dus vooral staan.
Dit geldt ook voor vruchtensap. Een glas sinaasappelsap van 250 ml bevat ongeveer evenveel suiker als een glas cola. Eet dus liever gewoon een verse sinaasappel.
Drink jij veel frisdrank en/of vruchtensap? Dan kun je een hele goede slag slaan in jouw weg naar minder koolhydraten door ze in de toekomst te laten staan.
Wat je wél kunt doen is een glas water op smaak brengen met een schijfje limoen of koolhydraatarme limonadesiroop.
Schrap brood uit je voedingspatroon
Brood zit bij veel van ons vast in het voedingspatroon. Brood is een veelgebruikt ontbijt- en lunch product. Maar weet wel dat brood over het algemeen vol zit met koolhydraten, en juist weinig vezels bevat. Dit geldt vooral voor wit brood, maar ook bruin brood is geen verstandige keuze als je je koolhydraatinname juist wilt terugdringen.
Eieren (zonder brood ;)) zijn een goed alternatief voor bij het ontbijt. Ze zijn heel erg voedzaam en je kunt eindeloos variëren met eieren. Kook ze, bak ze of maak een omelet en voeg additieven als spek, augurk of tomaat toe. Aan jou de keuze.
Ook Griekse yoghurt met wat fruit en (koolhydraatarme) noten is een goede vervanger voor je vertrouwde broodje. Griekse yoghurt bevat 10% vet en dat zorgt ervoor dat je langer verzadigd bent en dus minder snel snakt naar een tussendoortje.
Door van een koolhydraatrijk ontbijt af te stappen en juist wat meer verzadigde vetten toe te voegen aan het ontbijt, zul je merken dat je minder snel honger krijgt gedurende de dag en dat je je fitter voelt.
Kun je écht niet zonder brood? Kies dan voor koolhydraatarm brood. Dat verkopen ze tegenwoordig in iedere supermarkt. Zorg er dan wel voor dat je lekker dik belegt, want een sneetje koolhydraatarm brood bevat vaak alsnog 5 gram koolhydraten.
(Koolhydraatarme) noten: een top tussendoortje
Noten zijn een gezonde toevoeging aan iedere maaltijd, maar ook als tussendoortje zijn ze prima geschikt! Zeker als ze in de plaats komen van chips of een koekje.
Koolhydraatarme noten zijn amandelen, pinda’s, macadamia’s, hazelnoten, pecannoten en walnoten.
Naast dat noten over het algemeen weinig koolhydraten bevatten, zitten ze ook nog eens vol met vetten en eiwitten. Zorg daarom het liefst dat je altijd wat noten bij de hand hebt.
Het toevoegen van zoetstoffen
Veel mensen gebruiken suiker om eten of drinken wat zoeter te maken. Denk aan een suikerklontje in de thee, of een zoetje in de koffie. Kan heel lekker zijn, maar komt je gezondheid natuurlijk niet ten goede. En het helpt je zeker niet bij het eten van minder koolhydraten. Ook honing zit vol met suiker.
Het is daarom het beste om je voeding te nemen zoals het is.
Wil je het toch graag iets zoeter, maar wil je wel graag minderen in koolhydraten? Kies dan bijvoorbeeld voor erythritol. Erythritol is een suikeralcohol die de zoete smaak van suiker nabootst, zonder dat het de bloedsuikerspiegel of insulinewaarden doet stijgen.
Daarom past erythritol goed in een koolhydraatbeperkt voedingspatroon.
Maar let op, ook erythritol kan negatieve effecten op je gezondheid hebben. Er zijn studies die laten zien dat overmatig gebruik van erythritol kan leiden tot een vergrote kans op hartproblemen.
Uiteten? Dat kan prima koolhydraatarm
Uiteten gaan kan een uitdaging zijn. Is het niet omdat alles in het restaurant zo lekker is, dan is het wel omdat je misschien wat sociale druk voelt om “niet te moeilijk te doen”.
Zelfs als je een koolhydraatarm stuk vlees of vis bestelt, komt daar altijd wel iets met zetmeel bij zoals aardappel, pasta of brood. En dit soort onschuldige bijgerechten kan je dagelijkse koolhydraatinname dan toch nog behoorlijk ophogen.
Vraag daarom aan de bediening om dit te vervangen door een portie groenten. Ook hartstikke lekker, én bevorderlijk voor jouw beoogde eetpatroon.
Verhoog je eiwitinname
Als je minder koolhydraten gaat eten, dan is het belangrijk dat je dit aanvult met vetten en eiwitten. Dat zijn naast koolhydraten namelijk de voornaamste stoffen waar je lichaam energie uit put. Het maakt je lichaam in principe niet uit of dit afkomstig is uit je voeding of uit de eiwitten of vetten die reeds in het lichaam zijn.
Om die reden is het belangrijk om iets meer eiwitten in te nemen, want anders gaat je lichaam spierweefsel aanspreken om eiwitten uit te putten, waardoor je spiermassa dan af zal nemen. Het is belangrijk om spiermassa te behouden, zodat je flexibel en mobiel blijft.
Ben jij van plan om minder koolhydraten te gaan eten? Dan willen we je adviseren om een diëtist te raadplegen. Een diëtist kan jou voorzien van een persoonlijk advies.