De beste in gezonde maaltijden 🧡 | In heel Nederland bezorgd 🚗 | Beoordeeld met een 4,9 uit 5 ⭐️

De beste in gezonde maaltijden 🧡
In heel Nederland bezorgd 🚗
Beoordeeld met een 4,9 uit 5 ⭐

Pasta en koolhydraten

Pasta: de meeste Nederlanders eten het zeker 1 à 2 dagen per week. Maar pasta barst over het algemeen van de koolhydraten. An sich niet erg, maar als je juist minder koolhydraten wilt eten, is dat jammer. Zeker omdat je met pasta als basis eindeloos kunt variëren, en het daarom een makkelijk en fijn product is om mee te koken. 

Maar hoeveel koolhydraten zitten er dan in pasta en als dat aantal zo hoog ligt, zijn er dan wellicht alternatieven? Daar gaan we in deze blog dieper op in.

Hoeveel koolhydraten in pasta

Hoeveel koolhydraten er in pasta zitten is een vraag die makkelijk te beantwoorden is. Of het nu over koolhydraten in spaghetti, koolhydraten in tagliatelle of koolhydraten in macaroni gaat; pasta is in principe altijd hetzelfde product. 

Maar, wat wél een verschil maakt, is de soort meel die is gebruikt om het de pastadeeg te vormen.

De bekendste variant is de pasta die met wit meel gemaakt is. Deze pasta heeft vaak een gele kleur. Alle pastasoorten waarvoor wit meel is gebruikt, bevatten rond de 27 gram koolhydraten per 100 gram. Een hele hoop, dus. Anderzijds is deze variant juist laag in vezels (1,5g per 100g).

De gezondere keuze is volkorenpasta. Bij de bereiding van het deeg is namelijk gebruikgemaakt van volkorenmeel; volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel. Dan hebben we het over complexe koolhydraten. Daardoor kun je rekenen op ongeveer 4,5 gram vezels per 100 gram pasta. Daarnaast ligt de hoeveelheid koolhydraten iets lager, namelijk ongeveer 23 gram per 100 gram.

Volkorenpasta is vaak iets bruiner van kleur.

De hoeveelheid vezels is interessant omdat dit ons iets vertelt over de wijze waarop de koolhydraten afkomstig van de pasta in ons lichaam worden opgenomen.

Bij de witte pasta-variant hebben we te maken met snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten leiden tot pieken in je bloedsuiker en een minder verzadigd gevoel. Hierdoor blijf je dooreten en daarnaast kan je een energiedip ervaren.

Bij de volkoren pasta-variant hebben we juist te maken met langzame koolhydraten. Bij langzame koolhydraten blijft de piek uit en zal je eerder een verzadigd gevoel hebben.

Wil je daar echt alles over weten? Lees dan over de glycemische index.

Koolhydraatarme pasta

Ondanks dat er dus wel degelijk verschillen zitten in de soorten koolhydraten in pasta, kunnen we voor iedere pastasoort concluderen dat het niet binnen een koolhydraatarm dieet past. Dat is lastig, want voor veel Nederlanders is pasta niet weg te denken uit het vaste eetpatroon.

Gelukkig zijn er meerdere producten die pasta kunnen vervangen en ook nog eens laag in koolhydraten zijn.

Op zoek naar een koolhydraatarme spaghetti? Probeer het eens met courgetti, de koolhydraatarme vorm van spaghetti, maar dan gemaakt van dungesneden courgette. En een koolhydraatarme lasagne kun je hartstikke lekker maken met lasagnebladen van pompoen of courgette. Een recept voor deze koolhydraatarme pasta vind je hier.

Zo eet je koolhydraatarm, en kun je toch nog genieten van jouw favoriete pastagerechten. 

Naast dat je hier natuurlijk lekker zelf mee aan de slag kunt gaan, hebben wij ook regelmatig gerechten op ons koolhydraatarme weekmenu staan die gemaakt zijn met koolhydraatarme pastavarianten. Ben je benieuwd wat er deze week allemaal op staat?

Neem dan snel een kijkje door hier te klikken.

Dit artikel delen?

Ook interessant: