De beste in gezonde maaltijden 🧡 | In heel Nederland bezorgd 🚗 | Beoordeeld met een 4,9 uit 5 ⭐️

De beste in gezonde maaltijden 🧡
In heel Nederland bezorgd 🚗
Beoordeeld met een 4,9 uit 5 ⭐

Koolhydraten in wijn

Wijn is een populaire keuze bij een diner of een gezellig avondje. Maar hoeveel koolhydraten zitten er eigenlijk in wijn? Of je nu witte wijn of rode wijn drinkt, het aantal koolhydraten kan verschillen. In dit artikel leggen we uit hoeveel koolhydraten wijn bevat, wat het verschil is tussen verschillende soorten wijn, en hoe je bewust kunt genieten van een glas wijn.

Zitten er koolhydraten in wijn?

Wijn wordt gemaakt van druiven. Druiven bevatten suikers. Tijdens het fermentatieproces, het rijpingsproces dat een wijn doormaakt, worden de suikers afkomstig van de druiven, omgezet in alcohol. Hier is gist voor nodig, dus dat wordt toegevoegd aan de wijn.

Echter, het is zo dat gist een beperkt aantal suikers kan omzetten in alcohol. In de meeste gevallen blijft er daarom restsuiker achter. De overgebleven hoeveelheid restsuikers zegt iets over de koolhydraten in wijn.

Omdat er vrijwel altijd restsuikers achterblijven, bevat wijn over het algemeen wél koolhydraten.

Maar, de hoeveelheid koolhydraten in wijn verschilt sterk per soort wijn. Volg je een koolhydraatarm dieet? Er zijn genoeg soorten wijn waarvan je prima een glas kunt nemen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken.

Om je daarbij te helpen, gaan we hierna dieper in op hoeveel koolhydraten in welke wijn zitten.

Koolhydraten witte wijn

De hoeveelheid koolhydraten in witte wijn varieert afhankelijk van hoe droog of zoet de wijn is:

  • Droge witte wijn: droge wijnen, zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay, bevatten gemiddeld 0,6 tot 4 gram koolhydraten per glas (150 ml).
  • Halfdroge witte wijn: deze wijnen, zoals een Riesling, bevatten iets meer koolhydraten, namelijk 2 tot 6 gram per glas.
  • Zoete witte wijn: zoete wijnen, zoals Moscato of dessertwijnen, bevatten de meeste koolhydraten. Een glas kan 5 tot 12 gram koolhydraten bevatten.

Koolhydraten in rode wijn

Net als bij witte wijn varieert het aantal koolhydraten in rode wijn, afhankelijk van de droogheid en restsuiker:

  • Droge rode wijn: wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot of Pinot Noir bevatten gemiddeld 3 tot 4 gram koolhydraten per glas (150 ml).
  • Halfzoete rode wijn: deze wijnen, zoals een Zinfandel, bevatten ongeveer 4 tot 6 gram koolhydraten per glas.
  • Zoete rode wijn: zoete rode wijnen en dessertwijnen bevatten de meeste koolhydraten, vaak 6 tot 10 gram per glas.

Hoe kies je wijn met weinig koolhydraten?

Als je bewust bezig bent met je koolhydraatinname, hebben we een paar tips om de juiste wijn uit te kiezen:

  • Kies voor droge wijn: droge wijnen bevatten over het algemeen minder restsuiker. Staat er “brut” of “dry” op het etiket? Dan heb je een droge wijn gevonden.
  • Vermijd zoet: zoete wijnen zijn zoet door o.a. de hoge hoeveelheid restsuikers. Als je op je koolhydraatinname let, kun je deze wijnen beter laten staan. Let daarom op woorden zoals “dessert”.
  • Portiegrootte: je kunt ook wat kleinere glazen gebruiken. Dat is natuurlijk altijd een goed idee.
  • Lees het etiket: de meest waterdichte tip die we je kunnen geven: lees het etiket en kijk zelf hoeveel koolhydraten er in de wijn zitten, maar dat kan natuurlijk wel uitlopen op een tijdrovend klusje.

Koolhydraten in wijn en een koolhydraatarm dieet

Wijn kan worden opgenomen in een koolhydraatarm dieet, zolang je bewust kiest voor droge wijnen en je porties beperkt. Een glas droge wijn, zoals een Chardonnay of een Merlot, past prima binnen een koolhydraatarm eetpatroon, mits je dit met mate drinkt.

Dit artikel delen?

Ook interessant: