Witte rijst is één van de vele varianten die er bestaan op rijst. Al die varianten hebben een andere smaak, textuur, geur en passen daardoor wel of niet bij specifieke gerechten. Maar waarin rijstsoorten ook verschillen, zijn voedingswaarden.
Rijst is één van de meest gegeten producten ter wereld, vooral in Azië. Het is daarom interessant om te weten welke soorten rijst heel gezond zijn, en welke je eventueel beter kunt laten staan.
In dit blogartikel gaan we dieper in op de veelgestelde vraag: is witte rijst ongezond?
Soorten rijst
Witte rijst
Rijst bevindt zich in eerste instantie in een oneetbaar omhulsel genaamd de kaf. Om het product dat wij kennen als rijst te verkrijgen, wordt deze kaf verwijderd. Om witte rijst te krijgen, worden vervolgens ook het vlies en de kiemen verwijderd. Het verwijderen van het vlies en de kiemen zorgt ervoor dat de, inmiddels, witte rijst langer houdbaar blijft. Echter, veel waardevolle stoffen zoals vezels gaan verloren bij het verwijderen van het vlies en de kiemen.
Witte rijst bevat ongeveer 28 gram koolhydraten per 100 gram. Mede doordat witte rijst haar vezels is verloren bij het verwijderen van het vlies en de kiemen, worden deze koolhydraten snel in het bloed opgenomen.
Dit kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel en daarnaast blijf je achter met een minder verzadigd gevoel.
Zilvervliesrijst
Voor zilvervliesrijst gaan we een stapje terug in het productieproces. Ook bij zilvervliesrijst wordt de kaf verwijderd, maar het vlies en de kiemen laten we zitten. Dit geeft zilvervliesrijst haar herkenbare, bruine kleur.
Zoals gezegd zitten het vlies en de kiemen vol met vezels. Dit heeft een positief effect op de darmwerking. Daarnaast zorgen vezels ervoor dat koolhydraten geleidelijker opgenomen worden in je bloed. Dit zorgt er weer voor dat je je verzadigd voelt en geleidelijker energie aangevoerd krijgt.
Zilvervliesrijst heeft daarom een lagere glycemische index (50) dan witte rijst (77).
Naast vezels is zilvervliesrijst, ten opzichte van witte rijst, rijk aan mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium en vitamine B.
Basmatirijst
Basmatirijst kun je herkennen aan de relatief lange rijstkorrel. Basmati betekent geurig en dat is niet voor niks; basmatirijst heeft een ietwat notige smaak. Normale basmatirijst komt qua voedingswaarden redelijk overeen met witte rijst.
Er bestaat ook basmati zilvervliesrijst. Die bevat weer wat meer vezels dan de normale uitvoering.
Conclusie
Rijst is niet ongezond, maar de verschillende soorten rijst kennen verschillen in voedingswaarden. Zo bevatten basmatirijst en witte rijst veel snelle koolhydraten, wat niet echt verzadigd en daarnaast tot schommelingen in je bloedsuikerspiegel kan leiden. Dat betekent niet dat deze rijstsoorten ongezond zijn; het is prima om ze af en toe op tafel te zetten. Maar wil je de gezondste keuze maken? Dan kies je voor zilvervliesrijst.