De beste in gezonde maaltijden 🧡 | In heel Nederland bezorgd 🚗 | Beoordeeld met een 4,9 uit 5 ⭐️

De beste in gezonde maaltijden 🧡
In heel Nederland bezorgd 🚗
Beoordeeld met een 4,9 uit 5 ⭐

Voordelen vegetarisch eten

Inhoudsopgave

Overweeg jij om vegetarisch te eten? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar de voordelen van vegetarisch eten. In deze blog zetten we ze voor je op een rijtje.

Voordat we beginnen een kleine disclaimer: vegetarisch eten heeft niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Daar gaan we dieper op in in onze blog over de nadelen van vegetarisch eten.

Allereerst ligt het percentage mensen met overgewicht lager onder mensen die vegetarisch eten. Dit heeft te maken met een hogere inname van vezels bij vegetariërs. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en een betere spijsvertering. Daardoor heb je minder snel behoefte aan een ongezond tussendoortje.

Daarnaast loop je als vegetariër over het algemeen minder risico op hart- en vaatziekten dan als vleeseter. Ook een lager cholesterol is een voordeel van vegetarisch eten.
Een van de redenen hiervoor is dat je minder verzadigd vet binnen krijgt door het niet eten van vlees. Daarnaast vind je in een vegetarisch dieet in verhouding meer vezels, antioxidanten, vitaminen en fytonutriënten terug. Deze voedingswaarden helpen met het waarborgen van een gezond cholesterol wat ook weer beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Een van de meest voorname redenen voor het volgen van een vegetarisch dieet is de positieve invloed op dierenwelzijn. Ten aanzien van een vegetarisch dieet worden minder dieren gefokt en geslacht. Een ethisch verantwoorde keuze dus.

Als vegetariër draag je bij aan een duurzamere wereld: de vleesindustrie is één van de grootste vervuilers ten aanzien van de uitstoot van broeikasgassen. Als vegetariër help je mee om dit terug te dringen.

Een ander voordeel van vegetarisch eten is dat je minder kans hebt op verschillende soorten kanker. Het World Cancer Research Fund zegt dat mensen die veel (rood) vlees eten een groter risico op kanker hebben.

Er zijn nog meer voordelen die gepaard gaan met een vegetarisch eetpatroon. Echter zijn er veel afhankelijk van hoe jij invulling geeft aan jouw eetpatroon. Zo hebben vegetarische eters vaak een gevarieerd eetpatroon, waardoor ze een breder scala aan vitaminen en mineralen binnenkrijgen.

Overweeg jij het om vegetarisch te gaan eten? Zorg dan dat je je eerst goed inleest over hoe je een vegetarisch dieet het beste kunt invullen. Neem ook zeker eens een kijkje op onze pagina met kant en klare vegetarische maaltijden!

Dit artikel delen?

Ook interessant: