De beste in gezonde maaltijden 🧡 | In heel Nederland bezorgd 🚗 | Beoordeeld met een 4,9 uit 5 ⭐️

De beste in gezonde maaltijden 🧡
In heel Nederland bezorgd 🚗
Beoordeeld met een 4,9 uit 5 ⭐

Wat is vegetarisch eten?

Inhoudsopgave

Vegetarisch eten is een eetpatroon dat steeds vaker voorkomt. Iemand die vegetarisch eet, eet geen vlees. Ei en zuivel passen wel binnen een vegetarisch eetpatroon. Redenen om vegetarisch te eten zijn de eigen gezondheid die om een specifiek dieet vraagt, dierenwelzijn of het milieu.

Vegetarisme

Vegetarisme is de benaming voor de vegetarische leefstijl en is oorspronkelijk afkomstig uit India. In de eerste instantie is deze leefstijl afkomstig uit het principe van geweldloosheid jegens dieren, wat sinds de 6e eeuw vóór Christus al een regel is in sommige religies zoals het hindoeïsme, het jaïnisme en het boeddhisme.

Door de jaren heen heeft het vegetarisme zich over de hele wereld verspreid. Vanuit de beginselen van verschillende overtuigingen werd het overal ter wereld ook net iets anders geïnterpreteerd en zijn er verschillende motieven geweest om vegetarisch te eten. Zo was Pythagoras er bijvoorbeeld van overtuigd dat dieren gereïncarneerde mensen waren, waardoor hij het niet over zijn hart kon verkrijgen om ze te eten.

Vandaag de dag is vegetarisch eten een hot topic: het aantal mensen dat geen of minder vlees eet stijgt iedere dag. Echter is religie niet meer de voornaamste reden om vegetarisch te eten.
Dierenrechten zijn steeds vaker het onderwerp van gesprek en dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen vegetarisch gaan eten. Ook de toenemende aandacht die uitgaat naar duurzaamheid zorgt ervoor dat het aantal vegetariërs toeneemt.

Wat mag je niet eten als vegetariër?

Vegetarisch eten is simpelweg eten zonder producten waar dieren in verwerkt zijn. Dat zeggen we op die manier, omdat dit niet alleen op concrete vleesproducten slaat.
Zo vermijd je als vegetariër ook dierlijk stremsel, wat je vaak terugvindt in kaas. Ook in gelatine zijn dieren verwerkt. Dit vind je vooral terug in verschillende soorten snoep en toetjes.

In principe eet een vegetariër geen vis, maar er zijn mensen die ervoor kiezen om dit wel te doen. Je volgt dan officieel een pescotarisch eetpatroon: geen zoogdieren en gevogelte, maar wel vis.

Sommige mensen kiezen ervoor om vis te blijven eten omdat ze het lekker vinden, maar ook vanuit gezondheidsoverwegingen is een pescotarisch eetpatroon is dit een goede optie. Vis en zeedieren bevatten namelijk gezonde omega-3 vetzuren.

Dat vegetarisch eten heel lekker, makkelijk en gezond is, dat bewijzen we bij Thuysvers. Bekijk snel onze vegetarische maaltijden die we gewoon bij jou thuisbezorgen!

Dit artikel delen?

Ook interessant: