De beste in gezonde maaltijden 🧡 | In heel Nederland bezorgd 🚗 | Beoordeeld met een 4,9 uit 5 ⭐️

De beste in gezonde maaltijden 🧡
In heel Nederland bezorgd 🚗
Beoordeeld met een 4,9 uit 5 ⭐

Nadelen vegetarisch eten

Inhoudsopgave

Overweeg jij om vegetarisch te eten? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar de nadelen van vegetarisch eten. In deze blog zetten we ze voor je op een rijtje.

Voordat we beginnen: naast nadelen, heeft vegetarisch eten natuurlijk ook voordelen. Daarover vertellen we je graag meer in onze blog over de voordelen van vegetarisch eten.

De nadelen van vegetarisch eten

Mensen die vegetarisch eten lopen een hoger risico op bepaalde voedingsstof tekorten. Vitamine B12, bijvoorbeeld, is een voedingsstof dat voornamelijk voorkomt in dierlijke producten. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede, zenuwschade en vermoeidheid.

Eiwitten zijn voedingsstoffen die zowel uit dierlijke als plantaardige producten te putten zijn. Over het algemeen is dit wel makkelijker voor iemand die vlees eet. Het is als vegetariër dus wel zaak om hierop te letten. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot verlies van spiermassa en verminderde immuunfunctie.

IJzer (de voedingsstof ;)) dat we uit plantaardige producten halen, wordt minder efficiënt door het lichaam opgenomen dan ijzer afkomstig uit dierlijke producten. Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede en vermoeidheid.
Belangrijke voedingsstoffen die je nog weleens mis kunt lopen door jouw vegetarische eetpatroon, kun je altijd compenseren met de juiste supplementen. Geen reden tot zorgen dus, maar zorg wel dat je je hier goed over inleest.

Mensen die vegetarisch eten lopen tevens het risico dat ze niet alle essentiële aminozuren binnenkrijgen. Maar ook dit valt goed te compenseren. De juiste combinatie en hoeveelheid van granen en peulvruchten kunnen dit goed compenseren.

Ten slotte willen we nog een misverstand tackelen met betrekking tot vleesvervangers. Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat vleesvervangers altijd gezonder zijn dan vlees. Dit is niet altijd het geval.
Tegenwoordig zijn er veel vleesvervangers op de markt die vol zitten met zout en suiker. Let hier dus goed op.

Al met al zijn de nadelen van vegetarisch eten goed op te vangen met een juiste invulling van het eetpatroon en ook supplementen kunnen je hier goed bij helpen.
Overweeg jij het om vegetarisch te gaan eten? Zorg dan dat je je eerst goed inleest over hoe je een vegetarisch dieet het beste kunt invullen.

Dit artikel delen?

Ook interessant: