Koolhydraatarme crackers
Ingrediënten
Koolhydraatarme crackers: de ingrediënten
- 35 gram boter gezouten
- 100 gram amandelmeel
- 0,5 theelepel xanthaangom
- 0,25 theelepel bakpoeder
- 1 snufje zout als je ongezouten boter gebruikt, kun je iets meer los zout toevoegen
- 1 klein ei
- Kruiden, pitten en zaden naar keuze
Instructies
Bereidingswijze koolhydraatarme crackers
Smelt de boter
- Smelt de boter in een klein (magnetronbestendig!) kommetje tot deze net gesmolten is, maar niet gloeiend heet. Zet opzij en laat rustig afkoelen.
Meng de andere ingrediënten
- Doe het amandelmeel, xanthaangom, bakpoeder en zout in een middelgrote kom en klop dit goed door elkaar.
Voeg de boter en het ei toe
- Giet de gesmolten boter erbij en meng tot alles gelijkmatig verdeeld is (niet bang zijn om je handen te gebruiken). Kluts het ei en voeg ‘m toe aan het geheel en kneed het mengsel verder tot het een bal vormt.
Laat het deeg even rusten
- Wikkel de deegbal in vershoudfolie en leg je kunstwerk 5 minuten in de vriezer. Dit helpt de boter om weer stevig te worden, wat ervoor zorgt dat het deeg straks makkelijker te vormen is.
Vorm de crackers
- Rol het deeg uit op bakpapier. Wij hebben gemerkt dat de crackers krokanter en daardoor lekkerder zijn als ze in kleinere aantallen gebakken worden. Houd daarom bijvoorbeeld 4 crackers per vel bakpapier aan.
- Strooi je gewenste kruiden, pitten en zaden over het deeg en rol het nog lichtjes uit om de toppings in te drukken. Snijd het deeg in het gewenste crackerformaat en scheid de stukjes voorzichtig. Het deeg is kwetsbaar, dus gebruik een mes om voorzichtig onder de stukjes te schuiven en ze los te maken.
De magnetron in!
- Leg 4 crackers tegelijk (met het bakpapier) in de magnetron. Bak ze op 1000 watt gedurende 20 seconden. Open de magnetron, controleer de crackers, en bak ze nog eens 15-20 seconden.
- Laat de crackers afkoelen; ze worden knapperiger tijdens het afkoelen.
- Tip: Experimenteer eerst met een paar crackers om de juiste kooktijd voor jouw magnetron te bepalen! Magnetrons verschillen soms in vermogen; bij ons waren ze optimaal op 1000 watt.
Tips voor het maken van deze koolhydraatarme crackers
- Deze koolhydraatarme crackers kun je zowel los eten als met jouw favoriete beleg (wij vinden kaas geweldig). Houd hier echter rekening mee in het op smaak brengen van de crackers. Eet je de crackers graag zonder beleg? Dan kun je alles uit de kast halen als het aankomt op kruiden. Eet je ze liever belegd, dan is peper of een beetje knoflook meer dan voldoende.
- Bereid de koolhydraatarme crackers aan één stuk door: je hoort vaak dat mensen deeg een nacht laten rusten in de koelkast, maar wij hebben gemerkt dat wanneer we dat doen, de koolhydraatarme crackers een stuk minder snel bakken en daarnaast minder krokant zijn. Onze hypothese is dat het amandelmeel in de koolhydraatarme crackers het vocht absorbeert en daardoor erg zacht wordt.
- Beschik je niet over een magnetron? Bak de koolhydraatarme crackers dan in de oven. Geef de crackers dan 10 tot 12 minuten op 180 graden voorverwarmde heteluchtoven.
- Bak de crackers in verschillende batches. Wij merkten dat toen we de crackers allemaal tegelijk in de magnetron bakten, de resultaten uiteenliepen. Vooral de centraal gepositioneerde crackers waren goed gelukt, maar de crackers aan de zijkant niet zó. Het is afhankelijk van jouw magnetron en ga daarom lekker experimenteren, maar wij raden aan om 4 crackers per batch te bakken.
Trek in iets anders dan koolhydraatarme crackers?
Heb jij trek in iets anders dan deze koolhydraatarme crackers? Op onze receptenoverzicht-pagina hebben we nog meer koolhydraatarme recepten waarmee iedereen uit de voeten kan. Klik hier om onze koolhydraatarme recepten te bekijken.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal geen tijd of zin hebt om zelf aan de slag te gaan. In dat geval wil ik je uitnodigen om onze maaltijdenpagina te bekijken. Bij ThuysVers hebben we ons in 4 jaar tijd naar de nummer 1-positie in koolhydraatarm land gewerkt. Iedere week hebben we 20 nieuwe koolhydraatarme kant-en-klaar maaltijden op ons weekmenu die je met 5 minuten op tafel zet. Super handig als je een druk leven leidt, niet zo houd van koken of om een andere reden niet over de mogelijkheid beschikt om zelf aan de bak te gaan. De maaltijden zitten boordevol verse groenten en zijn bereid door topchef’s. Neem een kijkje door hier te klikken.