Een koolhydraatarm dieet is een dieet dat steeds vaker gevolgd wordt in de hedendaagse samenleving. Een koolhydraatarm dieet draagt bij aan vetverbranding en daarmee afvallen, een hoger energiepeil en het reguleren van je bloedglucosespiegel.
Wat is een koolhydraatarm dieet
Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet beperk je je koolhydraatinname tot onder de norm die is opgelegd door de Gezondheidsraad. Bij een gevarieerd eetpatroon beveelt de Gezondheidsraad aan ten minste 40% van je energie uit koolhydraten te halen. In een koolhydraatarm is dit lager, en haal je meer energie uit vetten en eiwitten.
Koolhydraten in voeding zijn suikers, zetmeel en vezels. Je komt ze bijvoorbeeld tegen in aardappels, brood, rijst, pasta, groente en fruit, maar ook in snoep, koek en frisdrank.
Wat is koolhydraatarm eten
Koolhydraatarm eten is vanzelfsprekend eten dat laag is in koolhydraten. Koolhydraatbommen zoals rijst, pasta en aardappels worden vaak vervangen door groenten. In de koolhydraatarme maaltijden van ThuysVers zul je dan bijvoorbeeld bloemkool- of broccolirijst terugzien in plaats van koolhydraatrijke pasta. Het bereiden daarvan is een gedoe, wat wij je maar al te graag uit handen nemen.
Waarom koolhydraatarm eten
Koolhydraatarm eten kan verschillende gezondheidsvoordelen opleveren. Koolhydraatarm eten kan bijdragen aan het reguleren van je bloedglucosespiegel, je verbrandt meer vet en je hebt vaak meer energie. Daarnaast zorgt het vermijden van snelle koolhydraten voor minder schommelingen in je energiepeil. Ook een meer verzadigd gevoel is een gevolg, wat er weer voor zorgt dat je minder snel naar de koektrommel grijpt (kies liever koolhydraatarm fruit)
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat koolhydraatarm eten niet gezond is, omdat koolhydraten (die worden omgezet naar glucose in ons lichaam) essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Dat laatste is waar. Ons lichaam kan echter vanuit vetten zelf glucose aanmaken en daardoor is het niet noodzakelijk om glucose alleen uit je voeding te halen. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat koolhydraatarm eten niet betekent dat je helemaal geen koolhydraten eet. In de koolhydraatarme maaltijden van ThuysVers is de norm dan ook: maximaal 5 gram koolhydraten per 100 gram. Koolhydraten volledig uit je eetpatroon schrappen is een niet nodig en ook onmogelijk doordat groenten ook koolhydraten bevatten.
Afvallen
Afvallen is voor veel mensen een reden om te starten met een koolhydraatarm dieet. Een koolhydraatarm dieet kan hier heel goed voor werken. Een kanttekening is, wat overigens voor vrijwel ieder dieet geldt, dat om permanent gewicht te verliezen, het belangrijk is om het vol te houden. Besluit je een paar weken koolhydraatarm te eten, om vervolgens weer terug te vallen in je oude gewoontes? Dan komen de kilo’s er vaak net zo hard weer aan als dat ze er vanaf gingen.
Om optimaal gebruik te maken van een koolhydraatarm dieet is het dus belangrijk om het zo leuk en makkelijk mogelijk te maken voor jezelf. Maar omdat koolhydraatarm koken best nog wel eens een gedoe kan zijn, laat staan iedere dag te variëren, is dit voor veel mensen een obstakel.
Bij ThuysVers hebben we ons door de jaren heen ontwikkeld tot dé expert op het gebied van koolhydraatarme maaltijden. Met een wekelijks wisselend menu van verschillende koolhydraatarme maaltijden staan we te springen om jou koolhydraatarme leefstijl lekkerder en makkelijker dan ooit te maken.
Wil je tips voor je andere maaltijden of tussendoortjes? Een diëtist gespecialiseerd in koolhydraatbeperking kan je hierbij helpen. Lees sowieso ook ons artikel over koolhydraten en afvallen.